Liu zisha / Shutterstock

Уморихме се от предсказания за апокалипсиси, които (за щастие) така и не идват. Една конкретна прогноза за края на света обаче тревожи умовете на учените вече над 50 години.

ИЗследователите от NASA внимателно наблюдават астероида 1950 DA, който може да се вреже в Земята на 16. март 2880 г. Той представлява скала с диаметър около 1 км, която лети със скорост от 15 км/сек. Ако се насочи към нас, научните модели предсказват, че вероятно ще падне в Атлантическия океан с 61 000 км/ч.

Ако 1950 DA удари Земята, това ще стане със сила, равна на експлозия на 44 800 мегатона тротил. И въпреки че рискът това да се случи е едва 0,3%, това е все пак с 50 на сто по-висок риск, отколкото е измерен за който и да е друг астероид в полезрението на учените.

В дългата история на Земята планетата е била удряна нееднократно от подобни, че и по-големи астероиди. Предполага се, че точно такъв един звезден камък е сложил край на ерата на динозаврите преди 65 млн. години.

Засега обаче учените не са твърде разтревожени. Дори рискът от сблъсък да нарасне с времето, все още разполагаме с няколкостотин години, за да се научим да отклоняваме опасните астероиди, които ни заплашват.

Източник: Daily Mail

Сподели

Реклама